Okrašlovací spolek se také věnuje ekologické výchově - KRMENÍ KRABICOŽROUTA

25.09.2015 22:12

Kolik sešlapaných a kolik nesešlapaných kartonových obalů se vejde do příslušného kontejneru na tříděný odpad? Má smysl, v rámci ekologického přístupu k odpadkům, obaly před vyhozením nejen třídit, ale i sešlapávat? Členky zbraslavského Okrašlovacího spolku připravily pokus. V kuchyních, sklepech a kufrech aut se jim několik týdnů hromadily prázdné kartony (a vznášel jemný odér nakyslého mléka z těch nedokonale vypláchnutých), při obstarávání příslušné nádoby si vyzkoušely práci popelářek a zjistily, že kontejner na kartony, byť je nejmenší, není vůbec lehký.

V rámci Slavnosti Slunce, akce, která se již několik let koná v červnu na Zbraslavi za účelem představení činnosti místních neziskových organizací (letos společně s oslavami Dětského dne) naplánoval Okrašlovací Spolek Zbraslav krmení Karbicožrouta. Celé odpoledne probíhala tipovací soutěž (zvlášť kategorie děti a kategorie dospělí) s kardinální otázkou na počet sešlapaných a nesešlapaných kartonů, které pozřou útroby příslušné popelnice, pro ten účel vyzdobené očima, ušima a jazykem.  Přesně v 16.30 se začalo odpočítávat. Začali jsme plnit hladovou tlamu Krabicožrouta, shromážděné děti odpočítávaly. Vešlo se přesně 104 krabic. Následovalo vysypání (mírně páchnoucího) obsahu a nadšené sešplapávání, do kterého se přítomní dospělí se zapojili se stejnou chutí jako děti. A druhé kolo krmení. Tentokrát černooranžová příšera sežrala 307 kartonů. Ti, co tipovali nejpřesněji, si jako odměnu odnesli kartóny s pomerančovým džusem. Celkem se do soutěže zapojilo 39 dětí a 27 dospělých.

Výsledek pokusu asi nikoho nepřekvapí: sešlapávat se určitě vyplatí! Obalů se pak do kontejneru vejde skoro trojnásobně více.